Riding!

Riding!
Riding my FXDWG

Monday 3 October 2011

SENA SMH10 Bluetooth Stereo Helmset

Door Onno „Berserk“ Wieringa

SENA SMH10 Bluetooth Stereo Helmset

Van veel kabaal en gebarentaal naar rustig praten met je motormaten!
Op pad met de Sena SMH10 communiceert stukken beter!
Hoco Parts is sinds kort de officiële Sena Benelux-importeur voor de motorfietsmarkt geworden. “Sena vertegenwoordigt de top op het gebied van communicatieapparatuur. Dat bewijst het vlaggenschip in de Sena-range, de SMH10, “ aldus Bram Prinsen, werkzaam bij HOCO Parts in Barneveld. Terwijl de monteur in de werkplaats van HOCO Parts de Roof helmen van mij en mijn dochter van de SMH10 helmsets voorziet, legt hij de werking en de vele mogelijkheden van de set uit; het eerste is verbluffend eenvoudig, het tweede verbluffend uitgebreid en high-tech.
Zo ziet de hele Sena SMH10 set er compleet uit. Eenvoudig te monteren en eenvoudig te gebruiken.
“De Sena SMH10 is een draadloze, Bluetooth stereo helmset, die enorm veel mogelijkheden biedt, legt Bram geduldig uit, want dit soort moderne communicatie heb ik nog nooit gebruikt, sterker nog, ik had er een afkeer aan! Maar sinds mijn dochter meerijdt in het zijspan, is het toch wel erg makkelijk om zonder geschreeuw met elkaar te kunnen praten. Bram; “Je kunt ‘m aan een Bluetooth telefoon koppelen om handsfree te bellen. Maar je kan  ook een ‘full duplex’ conversatie met een passagier of andere motorrijders voeren.” Euh, full duplex?” Lachend; “dat betekend dat je gewoon met nog iemand anders over de intercom kan praten en je niet hoeft te wachten tot de ander is uitgepraat is. De SMH10 kan met drie personen (afzonderlijk) communiceren, waarbij de maximale onderlinge afstand een riante 900 meter bedraagt. Het nieuwste Bluetooth V2.1 protocol staat daarbij garant voor een feilloze, draadloze verbinding.”
De 'Jog Dial' is simpel te bedienen
Met de grote knop (‘Jog Dial’) aan de zijkant stel je in wat de gewenste verbinding is. Deze ‘Jog Dial’ werkt zo simpel als maar kan; draaien en een keer klikken en je bent klaar. “De Sena SMH10 kan ook het geluid, dus de gesproken aanwijzingen van een GPS-systeem doorgeven. En de SMH10 is uitgerust met een audio aansluiting, waarop een MP3 speler kan worden aangesloten. Die kan via de helmset worden bediend middels de unieke ‘Jog Dial’. Met deze grote, gemakkelijk te bedienen, knop kunnen alle functies van de headset op intuïtieve wijze worden aangestuurd, eenvoudig door te draaien en te klikken,” zo legt Bram verder uit. Aanzetten van beide Sena SMH10 sets gaat door middel van even de kleine knop achter de Jog Dial en de grote Jog Dial knop tegelijkertijd ingedrukt te houden. Je hoort dan een klein oplopend muziekje. De beide Sena SMH10 sets zijn door Hoco parts bij de montage al met elkaar verbonden, ‘pairing’ genaamd, iets wat eenmalig hoeft te gebeuren en de headsets vinden elkaar daarna elke keer automatisch zodra je beide aanzet. Je hoeft ze dus alleen maar aan te zetten en ze zijn gebruiksklaar. Alles gaat draadloos, dus geen gedoe meer snoeren en stekkers.
Zo ziet de Sena SMH10 op de helm gemonteerd er uit.
Let er wel op dat de speakers goed voor de gehooringang gemonteerd worden.
Audio Booster
‘De Sena SMH10 biedt een uitmuntende geluidskwaliteit dankzij een elektronische ruisonderdrukking met ‘windruis’-eliminatie en door de geïntegreerde audio-booster (welke voor elke audiobron individueel instelbaar is)’, zo lees ik in de gebruiksaanwijzing. Maar dat is gebaseerd op gebruik met een integraalhelm, ik ga ermee rijden met een open Roofhelm. In de praktijk blijkt het goed te werken. Even goed opletten dat de twee speakers die in je helm worden gemonteerd, ook echt goed voor de gehooringang geplaatst worden en met de microfoon goed voor de mond gepositioneerd gaan we rijden en kijken tot welke snelheid de Sena verstaanbaar blijft. We gaan op weg met de Sportster met het oude Jupiter zijspanbakkie. M’n dochter vindt het prachtig dat we nu tijdens het rijden kunnen kletsen met elkaar. Toen ze net twee werd stapte ze voor het eerst in ‘t zijspan en sindsdien rijdt ze bijna dagelijks mee, ze heeft nu de respectabele leeftijd van drie en een half en klets de hele dag door. Maar voorheen moest ze als we met de motor op pad waren altijd even in  mijn been knijpen of keihard schreeuwen om iets duidelijk te maken. Dat gaat nu dus heel wat makkelijker! Het is bovendien ook voor de veiligheid beter, ze kan nu gelijk aangeven wanneer iets niet goed gaat in ‘haar bakkie’.
In 't bakkie, en maar kletsen! De accu heeft stroom genoeg voor uren praatplezier.
De ingebouwde lithium-polymeer accu heeft genoeg power voor een actieradius van 12 uur. We hebben de batterijen vol geladen en voorlopig kunnen we dus rijden en praten. Opladen kan trouwens via het stopcontact of tijdens het rijden met een kabel. De SMH10 is geschikt voor elk type helm en weegt slechts 60 gram. We gaan binnendoor de Veluwe op en het praten gaat uitstekend, het geluid is helder en goed. Soms, door de open helmen, krijg je door de rijwind wat ruis, maar dat is niet hinderlijk. Tot ruim 100 km/u is het geluid goed, boven de honderd km/u wordt het door de ruis minder, maar dat komt omdat we beide een open helm hebben en er geen windscherm op de motor zit.   
Hou in de gaten dat de microfoon goed voor de mond gepositioneerd blijft.
Met ruim 90 km/u en open helmen blijft het gesprek goed verstaanbaar

Ik vind de Sena SMH10 echt een geweldig mooi systeem, vooral de vele mogelijkheden in combinatie met het enorme gemak waarmee je de Sena gebruikt en zo makkelijk in kunt stellen, ook tijdens het rijden. Het is een kwestie van draaien en klikken en in het begin is het even denken welke kant je moet opdraaien, maar na een dag ben je er al volledig aan gewend. Al moet je wel soms even kijken als je net als ik samen met een kind rijdt, dat de microfoon goed voor de mond is gepositioneerd, want anders wordt het geluid erg slecht, of, als de microfoon te ver van de mond zit, helemaal niet meer te horen. Ik heb al wat geëxperimenteerd met een soort voorzetstukjes die de microfoon van de Sena SMH10 wat afschermt van de rijwind. Bijvoorbeeld een plastic lepeltje wat aan de voorzijde op de microfoon zit werkt al aardig goed, misschien een idee voor Sena om voor de rijders die met een pothelm rijden, hiervoor iets moois te ontwerpen?
De Sena SMH10 op m'n Roof helm gemonteerd
Ik heb een pesthekel aan telefoon onderweg, maar voor de mensen die zich erg belangrijk voelen is de Sena SMH10 de perfect oplossing. Het geluid is ook bij telefoonconversaties prima, de speakers in de helm geven het geluid goed door. En dan is er nog de mogelijkheid om muziek uit een MP3 of IPod via de stereo headsets van de Sena SMH10af te laten spelen. Lekker wat muziek op lange, saaie stukken kan soms heerlijk zijn. De montage en het gebruiksgemak van de Sena SMH10 zijn supersimpel, de set is ook in de regen goed te gebruiken en van het minimale gewicht van de Sena merk je helemaal niets. De spraakfunctie met je passagier of een andere solorijder, de telefoon en de GPS-spraakfuncties zijn zo makkelijk te vinden en in te stellen dat zélfs ik het zo door had. Ik ben zeer tevreden over de Sena SMH10 set, die het geld meer dan waard is.  
En het ziet er ook nog eens cool uit, die headset! 
Prijzen
De Sena SMH10 is te bestellen via de beter gesorteerde motorzaken en is verkrijgbaar in een kit voor ‘Solo’-rijders of een ‘Dual’ kit voor rijder en passagier. De Solo kit kost € 213,- (NL) en € 216,50 (BE), de Dual kit kost  € 391,50 (NL) en € 398,- (BE). Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW. Neem voor meer informatie contact op met Hoco Parts via info@hocoparts.com.

                                              Met dank aan Esther voor de rij-foto's!

         Meer over de SENA SMH10 lees je binnenkort in een verslag in Bigtwin

No comments:

Post a Comment